dijous, 29 d’agost del 2013

Renovació de la vinya del torrent

Enguany hem renovat la vinya del torrent. La vam arrencar a finals d'hivern i l'hem tornada a plantar a finals de primavera. Arrencar i plantar és una opció enfrontada amb el sistema clàssic de deixar reposar la terra alguns anys, i exigeix operacions de sanejament com ara l'eliminació d'arrels i la desinfecció del sòl per tal de disminuir al màxim les infeccions (fongs, nemàtodes, etc.).

La vinya del torrent era, amb escreix, la més veterana de les vinyes. Va sobreviure la replantada de totes les altres vinyes de la Granja, a causa segurament de la seva alta productivitat. En paraules del besavi Josep de cal Garriga, que la va plantar fa més de vuitanta anys, aquesta peça de terra era la més bona de la casa (cal Garriga).

Actualment, acumulava nombrosos motius per a ser arrencada: el gran nombre de baixes, l'acumulació de fusta, el mal estat de l'aparell llenyós de tots els ceps, la bona implantació assolida per esbarzers, rúbies i arítjols i, cal dir-ho, la poda orientada a la producció (sense esforços per a rejovenir i contenir la planta) durant molt anys.

Tot i així, no era la vinya en pitjor estat de les que tenim en aquest moment a la Granja. Però s'ha decidit començar per ella la renovació de tot plegat, en base a consideracions més complexes, més enllà de l'edat, estat i productivitat. Enllacem aquesta entrada amb un àlbum de fotos que recull les diveres operacions realitzades: arrencada, retirada dels ceps, llaurada amb pala i retirada d'arrels, subsolat, plantat, protecció contra conills i instal·lació base de l'emparrat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada